Ispiši ovu stranicu
Petak, 05 Travanj 2024 15:39

OpenOrgs ili kako unaprijediti znanost preciznim mapiranjem ustanova

Napisao 

Zamislite knjižnicu pretrpanu knjigama. Treće izdanje Tolkienovog "Hobbita" nalazi se nekoliko polica dalje od prvog izdanja, svi primjerci "Zlatarevog zlata" imaju različitu klasifikacijsku shemu, a "Zločin i kazna" su se iz nekog razloga našli na odjelu s ljubićima. U sličnoj stvarnosti obitavaju i ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Njihovi nazivi koriste se u različitim oblicima, metapodaci se razlikuju od izvora do izvora, a zbog različitih PID shema koje nisu međusobno mapirane, ni razni identifikatori nisu od pomoći. Sve to rezultira šumom u preciznoj i dosljednoj identifikaciji ustanova. Kako bi učinkovito riješio ovaj izazov, OpenAIRE je razvio mrežni informacijski servis OpenOrgs!

Što OpenOrgs zapravo radi? On razrješava nejasnoće u podacima prikupljenima od strane OpenAIRE-a iz različitih baza podataka i registara (npr. ROR, Europska komisija) što rezultira obogaćenim metapodacima u OpenAIRE Graphu koji se koriste na raznim OpenAIRE-ovim servisima. Cilj OpenOrgs-a je stvaranje jasnije i preciznije baze podataka o istraživačkim ustanovama kako bi se olakšalo pronalaženje informacija o ustanovama i njihovim znanstvenim rezultatima, a samim time i unaprijedila globalna kvaliteta istraživanja.

Na koji se to način postiže? Ukratko, precizna i dosljedna identifikacija ustanova omogućena je putem automatiziranih algoritama i ručnog uređivanja podataka. Deduplikacijski algoritam detektira potencijalne ustanove u različitim izvorima podataka, a urednici uređuju i potvrđuju rezultate automatiziranog procesa. Želite znati više? Ovih dana u pogon je pušten novi portal na kojem možete saznati sve o OpenOrgsu, kako radi, u čemu nam sve pomaže, ali i kako postati OpenOrgs urednik!

openorgs-portal

Također možete čitati o OpenOrgs Curation Board-u, timu stručnjaka čiji su članovi Bojan Macan, Ivana Končić i Martina Žugaj - naši CZI-jevci koji aktivno surađuju s korisnicima i OpenOrgs urednicima, pružajući smjernice, podršku i obuku kako bi se osigurala visoka kvaliteta podataka. Osim što su članovi Curation Board-a, naši djelatnici su voditelji ovog OpenAIRE-ovog servisa na globalnoj razini, a ujedno i nacionalni urednici upoznati s kontekstom i specifičnostima hrvatskog znanstveno-istraživačkog ekosustava.

Ukoiko želite saznati više, pridružite nam se na OpenAIRE-ovom webinaru u utorak, 9. travnja od 14 do 15 sati, gdje će vas Martina i Ivana provesti kroz svijet OpenOrgs-a, objašnjavajući zašto je važan, kako funkcionira, koje koristi pruža, a razjasniti će i ulogu urednika i pozvati zainteresirane na nadolazeći OpenOrgs trening.

Prijave i detalji o webinaru dostupni su na stranici događaja: OpenOrgs Webinar: Curating Research Performing Organisation Affiliations

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 07 Travanj 2024 18:35