Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Listopad 2023 08:53

PUBMET 2023: Deseta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti

Napisao 

Prva PUBMET konferencija održana je 2014. godine pod nazivom “Pluralitet pristupa znanstvenom izdavaštvu i prosudbi”, no u posljednjem desetljeću proširila je svoj fokus izvan granica tradicionalnog izdavaštva, prepoznajući važnost otvorene znanosti i šireg spektra znanstvene komunikacije. Pod novim nazivom “Znanstvena komunikacija u kontekstu otvorene znanosti”, PUBMET je postao platforma za razmjenu ideja, istraživanje i poticanje suradnje, a kroz godine je ugostio iznimne govornike i stručnjake.

Ove su godine Sveučilište u Zadru, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Prehrambeno-biotehnološki, Medicinski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, od 13. do 15. rujna, organizirali jubilarnu desetu PUBMET konferenciju. Fokus konferencije bio je na povratku znanstvene komunikacije iz privatne sfere prema javnom dobru, istraživale su se teme dobrih izdavačkih praksi, platforma i usluga za objavu u otvorenom pristupu; osiguravanja učinkovitih istraživanja kroz otvorene istraživačke infrastrukture; prednosti dijeljenja istraživačkih podataka te primjene umjetne inteligencije u znanstvenoj komunikaciji, evaluaciji znanstvenog rada i otvorenosti istraživačkih podataka. Sudionici su imali priliku sudjelovati u nizu pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, radionica, posterskoj sesiji i panel raspravi o izdavačkim praksama usklađenima s UN ciljevima održivosti.

Konferenciju su obogatili pozvani predavači iz područja znanstvene komunikacije, izdavaštva i otvorene znanosti. Kathleen Shearer (Confederation of Open Access Repositories) raspravljala je o utjecaju slobodnog tržišta na nejednakost u pristupu znanstvenoj komunikaciji. Natalia Manola (OpenAIRE AMKE) govorila je o transformacijama znanstveno-istraživačkog krajolika putem otvorene znanosti. Luca de Santis (Net7 Srl) je predstavio inovativnu platformu GoTriple, naglašavajući važnost višejezičnosti i višekulturalnosti u znanstvenoj zajednici. Matt Hodgkinson (UK Research Integrity Office) je istražio načine kako postojeću krizu iskoristiti za napredak u znanstvenoj komunikaciji. Na kraju same konferencije, Predrag Pale (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva) sudionike je potaknuo na razmišljanje pitanjima vezanim uz umjetnu inteligenciju, potičući duboku refleksiju o budućnosti te tehnologije.

Snimke konferencije možete pronaći na YouTube kanalu PUBMET, a prezentacije i posteri dostupni su na programu konferencije klikom na naslov izlaganja.Natalia-PUBMET

Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković i partneri na konferenciji PUBMET 2023

Jedna od pozvanih predavačica bila je i Natalia Manola, izvršna direktorica OpenAIRE-a u čije je projekte i suradnje aktivno uključen i Centar za znanstvene informacije. Njeno predavanje bilo je usmjereno na dinamičnu istraživačku okolinu i strategijsku primjenu politika i novih alata s ciljem stvaranja sveobuhvatnih sustava koji poboljšavaju učinkovitost u svim fazama istraživanja, od planiranja do vrednovanja. Govorila je o razvoju interoperabilnih sustava koji uključuju planove upravljanja istraživačkim podacima, znanstvene grafove znanja (eng. Scientific Knowledge Graphs) i procjenitelje usklađenosti s FAIR načelima - sve ključne komponente istraživanja.

U posterskoj sesiji sudjelovali su i kolege iz Centra. Ivana Končić upoznala nas je s problemom i izazovima identifikacije entiteta uključenih u istraživačke procese. Pritom se institucije na različitim mjestima pojavljuju s različitim metapodatkovnim opisima što rezultira ogromnim nedostatkom u razmjeni informacija, praćenju aktivnosti i naposljetku izgradnji povezanog i otvorenog informacijskog sustava znanosti. Kako bi se nosili s tim izazovima, OpenAIRE je predstavio OpenOrgs - alat koji kombinira automatizirani proces s ljudskim faktorom. OpenOrgs na jednom mjestu okuplja podatke o institucijama iz različitih izvora agregiranih pomoću OpenAIRE infrastrukture, uspoređuje metapodatke i pronalazi duplikate, nakon čega slijedi ručna provjera i verifikacija od strane urednika diljem svijeta.

ivsa-pubmet

Sanja Jurković predstavila je plakat o projektu PATTERN programa Obzor Europa. Ova sveobuhvatna inicijativa ima za cilj unaprijediti i promicati prakse otvorenog i odgovornog istraživanja i inovacija (eng. Responsible Research and Innovation - RRI) u Europi, kroz razvoj i provođenje aktivnosti obuke za znanstvenike u svim fazama karijere. U projektu sudjeluje 19 europskih organizacija i institucija, uključujući Institut Ruđer Bošković, koje doprinose razvoju i provedbi programa obuke za istraživače. Programi obuke osmišljeni su za unapređenje kompetencija znanstvenika, mogu osnažiti ustanove u području edukacije te pridonose interakciji znanosti i javnosti. Na taj način, PATTERN svojim razvojem i međunarodnom suradnjom značajno pridonosi napretku znanosti i društva/zajednice u Europskom istraživačkom prostoru (eng. European Research Area).

Napisale: Ivana Končić i Sanja Jurković

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 05 Listopad 2023 07:43