Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Kolovoz 2023 07:45

IFLA World Library and Information Congress 2023 Rotterdam

Napisao 

Ove godine IFLA-in svjetski kongres održan je u Rotterdamu od 21. do 25. kolovoza. IFLA WLIC svake godine okuplja tisuće sudionika i stotine volontera diljem svijeta kako bi raspravili o aktualnim trendovima i izazovima knjižničarske struke te zajedno došli do novih ideja i potencijalnih rješenja. Ovogodišnja tema kongresa bila je "Let's work together, let's library" u cilju izgradnje održive budućnosti pomoću ciljeva održivog razvoja (engl. Sustainable Development Goals).

Kongresu je prethodio deveti po redu IFLAcamp u organizaciji IFLA New Professionals Special Interest Group na kojemu su se okupili sudionici iz 9 zemalja svijeta, družeći se i educirajući jedni druge. IFLAcamp dio je pretkoferencijskih aktivnosti IFLA WLIC-a koji dodatno podupire međusobnu komunikaciju, a ove godine razgovaralo se o izazovima knjižničarstva danas. Drugi dan IFLAcamp-a, nakon razgovora o knjižničarskim vještinama koje bi nam mogle koristiti u budućnosti, za sudionike je organizirana i igra kojom su nas organizatorice prošetale po ključnim točkama grada uz bolje upoznavanje UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

IFLA WLIC 2023 kongres službeno je otvoren ceremonijom koju je vodio lokalni MC Jermaine Berkhoudt. Redom je pozvao da inspirirajuće govore održe: gradonačelnik Rotterdama, Alderman Said Kasmi, predsjednica IFLA-e, Barbara Lison, državna tajnica za kulturu i medije, Gunay Uslu, ministar obrazovanja, kulture i znanosti, Robbert Dijrkgraaf, voditelj rotterdamske gradske knjižnice, Theo Kamperman, glavna tajnica IFLA-e, Sharon Memis, i Princeza Laurentien od Nizozemske. U kratkim pauzama inspiracije, nizozemsku kulturu modernog plesa predstavila je plesna skupina Conny Janssen Danst.

Osim zanimljivih predavanja o knjižničarskim vještinama, umjetnoj inteligenciji u knjižničarstvu, prevladavanju nejednakosti, toksičnosti u knjižničarskoj struci, te usklađivanju knjižničarskog rada s ciljevima održivog razvoja, sudionici kongresa imali su priliku prisustvovati IFLA Flash Mob pokretu tijekom kojeg je na Rotterdam Centraal stanici na glas čitana dječja književnost na materinjem jeziku.

Izložbeni prostor kongresa otvoren je uz piće i glazbu na „Exhibition Opening Party“, a izloženo je i predstavljeno više od 150 postera iz raznih država. Nakon uspješnih poster prezentacija i raznovrsnih sesija, sudionici su imali priliku iskusiti kulturnu večer posjetom Rotterdam ZOO-u i opuštanjem uz ples, hranu i piće.

Na ovogodišnjem kongresu sudjelovale su i naše kolegice Lovorka Čaja, Sanja Jurković, Ivana Končić i Martina Žugaj kao volonterke, a predstavljale su i Centar za znanstvene informacije i naše aktivnosti u čak dva posterska izlaganja. Vrijedno su volontirale od subote, kada je održan pripremni sastanak volontera kongresa, a u slobodno vrijeme slušale su zanimljiva predavanja, razmjenjivale iskustva s kolegama te stvorile mnoga prijateljstva. Van kongresa obilazile su knjižnice i upoznale se s Rotterdamom.

Na kraju IFLA WLIC 2023 kongresa održana je svečana ceremonija zatvaranja na kojoj se dosadašnja predsjednica IFLA-e, Barbara Lison, zahvalila svima s kojima je surađivala tijekom svog mandata te predstavila i predala palicu novoj predsjednici Vicki McDonald. Predstavljeni su članovi Upravnog odbora IFLA-e za mandat 2023-2025, a dodijeljene su i brojne nagrade. Među njima, nagradu za najbolji poster IFLA WLIC 2023 u kategoriji Visual impact dobile su kolegice Jelena Lešaja i Karolina Zlatar Radigović iz Hrvatske knjižnice za slijepe za svoj poster pod nazivom Voices behind words, kojima od srca čestitamo! Posebne zahvale upućene su mnogima, a najveći aplauz zasluženo su dobili volonteri.

Kao postkonferencijska aktivnost, sudionici su se mogli prijaviti na obilaske knjižnica u Rotterdamu, Haagu i Amsterdamu. Posjećene su knjižnice Zuidplein, Feijenoord, Central Library, Railway station library, Delfshaven, knjižnica Sveučilišta Erasmus, knjižnica muzeja fotografije, pomorskog muzeja te kuća priča Belvédère, Rijnmond, NBD Biblion i knjižnica Zoetermeer u Rotterdamu, knjižnica UvA/UB Singel, Allard Pierson muzej, narodna knjižnica OBA Oosterdok u Amsterdamu, kulturni centar CulturA & Zo, narodna knjižnica Haaga, Knjižnica Palače mira, nacionalna knjižnica Nizozemske u Haagu, te Sveučilište u Utrechtu.

Svi posteri i njihovi sažeci bit će dostupni u repozitoriju IFLA-e, a snimana predavanja, kao i kratke intervjue sudionika možete pronaći na YouTube kanalu IFLA-e.

IFLA WLIC ima i svoju Flickr stranicu punu fotografija s događaja, predlažemo da pokušate pronaći poznato lice: https://www.flickr.com/photos/ifla/albums?fbclid=IwAR1oHqyqMf2qgqEnG9Z9tH-AEomheuEKJiV3tlfJyOJGdTDJsIYJoGpVJ8A.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 21 Rujan 2023 08:35